KRAV-märkt och ekologisk choklad – en ledstjärna

Någon gång på 80-talet började KRAV-märkta varor dyka upp i affärerna. En märkning som driver utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel. Det blev så viktigt för mig att det kändes som att jag hade KRAV-märket intatuerat i pannan. Personalen på affären där jag handlar kunde då möta mig och strålande berätta att nu hade de fått hem ekologiska bananer eller någon annan ekologisk produkt.

Närproducerad fyllning och honung från egen gård

Det ekologiska tänket har jag med mig i pralintillverkningen men även varor som är närproducerade.
På vår gård står några bikupor med flitiga bin som förser pralinerna med den honung som behövs.
De mesta av de bär som finns i fyllningarna är plockade i markerna runt Vilhelmina.

Choklad från franska Valrhona

Den choklad jag använder är från franska Valrhona. Det finns många chokladmärken som håller hög kvalitet. När jag stod i valet och kvalet vilken choklad jag skulle välja, tog jag kontakt med en av Sveriges duktigaste chokladmakare, Jan Hedh. Han rekommenderade Valrhona. Så det blev den chokladen jag oftast använder.

Mjölkchokladen

När jag gör praliner så försöker jag hitta choklad och fyllningar som passar bra ihop. Till alla praliner med mjölkchoklad använder jag en som är ekologisk och den är dessutom fantastiskt god. Till de mörka pralinerna har jag fyra olika att välja bland.

Mjölkchoklad består av kakaomassa, socker och mjölk.

Den mörka och den vita chokladen

Mörk choklad innehåller kakaomassa och socker. En choklad som som är 70% innehåller kakaomassa till 70% och resten socker. Bra mörk choklad ska bara innehålla dessa två ingredienser.

Vit choklad görs av kakaosmör, torrmjölk och socker, ofta smaksatt med vanilj.

En variant på vit choklad är Dulcey. Den har smak av smörkola och rostiga toner. Färgen är gyllene blond. Dulcey brukar jag kombinera med nötter eller kryddor.

Choklad med mandel – Amande

Amande, är en ”choklad” gjord på mandel, kakaosmör och socker. Härlig mandelsmak och dessutom mjölkfri.